2016. június 7., kedd

Kövesd a pénzt, hogy növekedjen!



Emlékszem Anyukám kis kockás füzetben vezette a háztartási kiadásokat meglehetősen részletesen. Gyerekkoromban még  nem foglalkoztatott a dolog,  önálló életemben pedig egyáltalán nem tartottam fontosnak a háztartási napló vezetését, a kiadások követését. Többnyire sejtettem, hogy állok anyagilag, mit engedhetek meg magamnak, mire költhetek és mikor van megállj. 

Vállalkozóként azonban persze más a történet, a tervezés a legfontosabb.  Műszaki beállítottsággal én jóban vagyok a számokkal, excel kimutatásokat is könnyedén készítek, bár a statisztika gyakorlati értelmét csak az MBA-n fogtam fel igazán, amikor megtanultam az excel komplex statisztika funkcióit használni. Ennél azonban sokkal fontosabb dolgot is megtanultam, mégpedig tervezni és nyomonkövetni a kiadásokat és bevételeket.

A családi kassza kézben tartásához semmilyen szoftver vagy applikáció nem kell, tökéltesen megteszi bármilyen füzet. A pénz áramlásának követése adja  az egyszerű pénzügyi rendszer alapját. 
A bevételek  és kiadások rendszeres  számontartásával  a pénztudatosság automatikusan fejlődik. Én történetesen a határidőnaplómban vezetem a magánkiadásaimat.  Arra buzdítalak eleinte te is kézzel írd. Sokkal  egyszerűbb a nap végén azt a 3-4 számot papírra vetni , mint molyolni a számítógéppel, ráadásul érzelmileg is közelebb kerülsz a pénzhez ily módon.  

Mi az előnye a pénzügyek napi szintű követésének?

A bevételek és kiadások részletes követésével valójában szembesülünk a téyleges helyzetünkkel és lehetőséget kapunk arra, hogy az információk birtokában megfelelő döntéseket hozzunk és tervezzünk. 

A Pénz Áttörés Módszer  egyik kulcs elve: Amit követsz, az növekszik.

Ez azt hiszem teljesen érthető a bevételek esetén. De vajon hogyan működik ez a kiadások tekintetében?

Először is érdemes nap mint nap érdemes feljegyezni a különböző kiadásokat.  Az hogy milyen részletességgel tedd attól függ, hogy épp hol tartasz.

Ha még egyáltalán nem követed a kiadásaidat, kezdheted egyszerűen: minden nap írd le, hogy mire költöttél és mennyit. 

Például így:
06.03 élelmiszer (bevásárlás)     12.410 Ft
06.03 parkolás                               680 Ft
06.04 mozijegy +kukorica           2.200 Ft
06.05 tankolás                          15.400 Ft
06.06 büfé/ ebéd                         1.300 Ft
06.06 csekkek befizetése           43.270 Ft

Ha már van gyakorlatod benne és teljesen módszeresen csinálod néhány hónapja, kialakíthatsz kiadás típusokat pl: élelmiszer, közlekedés/autó, lakhatás (törlesztés vagy bérleti díj), közüzemi díjak, kommunikáció (telefon, internet), ruházkodás, életvitel stb.

Ez azonban magában még nem elegendő. A lényeg az elemzésben van. Hó végén nézd végig a listát és összegezz. Mennyi maradt a bevételhez képest? Volt-e váratlan kiadás és az hogyan változtatott az anyagi helyzeteden? Mire költesz feltűnően sokat? Hányszor csábultál el csak úgy egy sütire? 

Persze itt nem arról van szó, hogy kényszeresen csökkentsd a kiadásokat, én nem a spórolásra akarlak buzdítani! Az én célom az, hogy tudatosítsd a szokásaidat és a pénzzel való bánásmódot.
 
A magánéleti kiadások mellett vállalkozóként, teljesen függetlenül a jogi formától, tehát akkor is, ha bármilyen mellékjövedelmed van, külön vezesd ezzel a tevékenységgel kapcsolatos kiadásaidat. Igen, saját magad. A könyvelő természetesen teszi a dolgát, de ő többnyire nem ad naprakész információt a pénzügyeidről. Egy egyszerű táblázat megteszi, csak lásd napi szinten a történéseket. Mindenképp válaszd szét a kiadásokat és persze a bevételeket is a magánélettől. 

Kezdd el írni a kiadásaidat és két hónap múlva visszatérünk arra, hogy mire figyelj még, mit rejtenek a számok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése